WorldCat Identities

Massa Esteve, M. Rosa (Maria Rosa)

Overview
Works: 31 works in 59 publications in 6 languages and 137 library holdings
Genres: History 
Roles: Author, Editor, Translator
Classifications: Q181, 512
Publication Timeline
.
Most widely held works by M. Rosa Massa Esteve
Pluralité de l'Algèbre à la Renaissance( Book )

1 edition published in 2012 in French and held by 28 WorldCat member libraries worldwide

Sobre los tamaños y las distancias del sol y la luna by Aristarchus( Book )

5 editions published in 2007 in 3 languages and held by 17 WorldCat member libraries worldwide

Actes de la II Jornada sobre la Història de la Ciència i l'Ensenyament Antoni Quintana Marí : Barcelona, 19 de novembre de 2005 by Jornada sobre la Història de la Ciència i l'Ensenyament Antoni Quintana i Marí( Book )

3 editions published in 2007 in Catalan and held by 13 WorldCat member libraries worldwide

L'Algebrització de les matemàtiques : Pietro Mengoli (1625-1686) by Ma Massa Esteve( Book )

4 editions published between 2006 and 2008 in Catalan and held by 10 WorldCat member libraries worldwide

Estudis matemàtics de Pietro Mengoli (1625-1686) taules triangulars i quasi proporcions com a desenvolupament de l'àlgebra de Viète by Ma Massa Esteve( Book )

6 editions published in 1999 in Catalan and held by 8 WorldCat member libraries worldwide

Se estudia la obra matemática de Pietro Mengoli (1625-1686) con dos objetivos principales: aportar a la historia de las matemáticas un conocimiento más profundo de los conceptos que Mengoli utiliza y estudiar el proceso de articulación del álgebra con la geometría que tiene lugar en el siglo XVII desde la perspectiva de su contribución
Innovative methods for science education : history of science, ICT and inquiry based science teaching by Olivier Bruneau( Book )

2 editions published in 2012 in English and held by 7 WorldCat member libraries worldwide

Ciència, filosofia i societat en René Descartes( Book )

5 editions published between 1996 and 1997 in Catalan and held by 6 WorldCat member libraries worldwide

Actes de la I Jornada sobre Història de la Ciència i l'Ensenyament Antoni Quintana Marí : Barcelona, 15 de novembre de 2003 by Jornada sobre història de la ciència i l'ensenyament Antoni Quintina Marí( Book )

2 editions published in 2005 in Catalan and held by 5 WorldCat member libraries worldwide

Actes de la I Jornada sobre la Història de la Ciència i l'Ensenyament Antoni Quintana i Marí : Barcelona, 15 de novembre de 2003 by Jornada sobre la Història de la Ciència i l'Ensenyament Antoni Quintana i Marí( Book )

1 edition published in 2005 in Catalan and held by 5 WorldCat member libraries worldwide

Estudis matemàtics de Pietro Mengoli (1626-1686) : taules triangulars i quasi proporcions com a desenvolupament de l'àlgebra de Viète by Ma Massa Esteve( )

2 editions published between 1998 and 2008 in Catalan and held by 4 WorldCat member libraries worldwide

Recull de treballs de recerca : premi CIRIT 1997( Book )

2 editions published in 1998 in Catalan and held by 2 WorldCat member libraries worldwide

Contribució de Pietro Mengoli al concepte de limit a traves d'una teoria de les quasi proporcions by Ma Massa Esteve( Book )

2 editions published in 1993 in Catalan and held by 2 WorldCat member libraries worldwide

La Recepció del càlcul diferencial a l'Espanya del segle XVIII. Tomàs Cerdà: introductor de la teoria de fluxions by Joaquim Berenguer Clarià( Book )

2 editions published between 2015 and 2016 in Catalan and held by 2 WorldCat member libraries worldwide

La nostra recerca es situa a l'Espanya del segle XVIII i està centrada en el desenvolupament i difusió del càlcul diferencial i integral o el càlcul de fluxions, com es va denominar a la Gran Bretanya. L'anàlisi del càlcul diferencial i integral com a nou camp matemàtic a Europa del segle XVIII no és un tema nou, però, molt sovint, s'ha acostumat a enfocar la visió d'aquest desenvolupament des del "centre" i a partir de les grans figures com Isaac Newton o Gottfried Wilhelm Leibniz. La nostra tesi posa l'atenció en la recepció d'aquest nou càlcul a Espanya, a través de Tomàs Cerdà (1715-1791). Cerdà va ser un jesuïta català dedicat a l'ensenyament de les matemàtiques a Barcelona i a Madrid a mitjans del segle XVIII, que va publicar diversos textos matemàtics i tenia preparats molts altres per a una futura publicació. Un d'aquests manuscrits és un tractat sobre càlcul diferencial, el Tratado de Fluxiones, que és una traducció i adaptació d'un altre llibre, The Doctrine and Application of Fluxions (1750) d'un matemàtic anglès, Thomas Simpson (1710-1761). Així doncs, el principal objectiu de la nostra tesi s'ha concretat en l'anàlisi del paper de Cerdà en la introducció del càlcul diferencial i integral en l'Espanya del segle XVIII, a partir del seu Tratado de Fluxiones. Cerdà es va apropiar del càlcul fluxional de Simpson i li va donar una determinada orientació, pensant fonamentalment en els seus deixebles. El com i per què Cerdà va decidir quin seria el seu guia en la introducció del càlcul diferencial i integral i quines van ser les seves pròpies aportacions en aquesta tasca són els temes centrals de la nostra tesi. D'aquesta manera, la nostra recerca ha anat dirigida a entendre millor el procés de divulgació del coneixement científic, veient-lo, en tot moment, com part activa del mateix procés de construcció d'aquest coneixement
L'Àlgebra a la Península Ibèrica del segle XVI by Fàtima Romero Vallhonesta( Book )

2 editions published in 2018 in Catalan and held by 2 WorldCat member libraries worldwide

Aquesta tesi analitza com es va introduir l'àlgebra a la Península Ibèrica i com es va anar desenvolupant, a partir de l'anàlisi de totes les obres amb contingut algebraic que s'hi van publicar al segle XVI, i del manuscrit 2294 de finals de segle, de la biblioteca de la Universitat de Salamanca. L'estudi d'altres obres europees de la mateixa època amb contingut algebraic, ens ha permès mostrar també que l'estatus de l'àlgebra a la Península Ibèrica, era semblant al d'altres països europeus. Es mostren en les obres analitzades, els aspectes que considerem clau en el procés d'algebrització de les matemàtiques, un dels quals és la idea d'àlgebra que tenen les autors, que en alguns casos porta implícita la idea d'anàlisi. Es mostra també, la generalització dels procediments per a resoldre equacions, així com la creació de nous objectes algebraics que aniran definint les seves pròpies regles. La introducció d'una segona incògnita és també un dels aspectes que hem estudiat, ja que va contribuir a la consideració de les equacions com a nous objectes algebraics. Tots aquests aspectes del desenvolupament de l'àlgebra estan exemplificats amb passatges de les diferents obres analitzades, fent èmfasi en els que són més rellevants en cadascuna. Finalment, fem referència a les possibles fonts de les obres analitzades i a les relacions entre elles i amb altres obres europees amb contingut algebraic publicades en el mateix període
Actes de la VI Jornada sobre la Història de la Ciència i l'Ensenyament "Antoni Quintana Marí" : Barcelona, 20 i 21 de novembre de 2009 by Jornada sobre la Història de la Ciència i l'Ensenyament Antoni Quintana i Marí( Book )

2 editions published in 2011 in Spanish and held by 2 WorldCat member libraries worldwide

Alfabetització financera un element clau per la formació dels ciutadans del segle XXI by Ramon Nos Bueno( )

1 edition published in 2011 in Catalan and held by 1 WorldCat member library worldwide

Aquest treball pretén donar informació al professorat de matemàtiques sobre la situació actual de l'educació financera, considerada per l'autor una matèria molt important per al desenvolupament de la competència financera, una competència avaluada per les proves PISA a partir de la seva edició 2012. La qüestió principal és avaluar si s'observa que els alumnes compten amb la suficient alfabetització financera per poder moure's de manera totalment autònoma pel món financer en els seus trets més bàsics. Després de fer una recerca dels materials més importants que es troben sobre aquesta temàtica i de fer-ne una valoració dels mateixos, l'autor proposa ampliar l'àmbit dels coneixements treballats a uns conceptes més relacionats amb l'economia més general i que amb l'educació financera no es tracten a bastament. Es demana passar de l'alfabetització financera a l'alfabetització econòmica i financera. En aquest sentit, s'han presentat a tall d'exemple, tres activitats que tracten sobre l'elaboració de pressupostos, dirigida a primer d'ESO, el pagament d'impostos bàsics, concretats en l'Impost sobre el Valor Afegit i l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, i el treball amb dades de caire macroeconòmic com el Producte Interior Brut amb la tècnica dels nombres índex. Finalment s'avaluen els resultats de la implementació d'una d'aquestes activitats en un grup de segon d'ESO amb el procediment estàndard que es pretén seguir en aquestes activitats: en primer lloc els alumnes realitzen una avaluació inicial, on mostren el que coneixen prèviament del tema que es treballarà, tot seguit realitzen les activitats on està implícit el contingut teòric que es vol transmetre i finalment, els alumnes responen un qüestionari inicial que busca l'assoliment dels coneixements treballats i l'opinió sobre l'activitat. Després d'avaluar els resultats obtinguts es fan les propostes de millora considerades adients per a millorar els dossiers per a properes sessions
L'Scratch com a suport educatiu d'introducció a la programació en la classe de matemàtiques by Roberto Confalonieri( )

1 edition published in 2013 in Catalan and held by 1 WorldCat member library worldwide

L'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TICs) en l'escola secundària obligatòria (ESO) tracta de millorar els processos d'ensenyament i d'aprenentatge que, de forma quotidiana, es desenvolupen a l'aula. En l'ensenyament de les matemàtiques una de les eines que es fa servir més habitualment és el GeoGebra. Tot i que el GeoGebra és sense cap dubte un excel·lent suport per la didàctica de les classes de matemàtiques, potser no posseeix la transversalitat necessària per permetre als alumnes crear projectes que quedin més a prop dels seus interessos personals, com poden ésser el dibuix, la música, la creació de histories interactives i els jocs, i així els puguin motivar força i, per tant, es pugui millorar l'aprenentatge. D'altra banda, recentment el Massachusetts Institute of Technology (MIT) ha desenvolupat l'Scratch, un entorn (lliure) de programació amb la finalitat d'afavorir la didàctica de diferents disciplines en diferents etapes educatives. L'Scratch és l'evolució del LOGO. A diferencia del LOGO, l'Scratch proporciona un llenguatge de programació visual, més intuïtiu, facilita la creació de històries interactives, jocs i animacions i permet compartir-les amb altres usuaris en la xarxa. Per tant, des del punt de vista de la didàctica, l'Scratch proporciona una eina innovadora per treballar diferents continguts fomentant la motivació personal dels alumnes i, conseqüentment, millorant-ne l'aprenentatge. En aquest treball explorem i analitzem les potencialitats que l'Scratch ofereix per treballar les competències bàsiques, matemàtiques i informàtiques dels alumnes a l'ESO. Proposem quatre recursos per treballar les matemàtiques a les diferents etapes de l'ESO en diferents blocs de continguts curriculars. Un dels recursos és una proposta d'un projecte de recerca interdisciplinari que combina continguts de diverses matèries com les matemàtiques, la tecnologia, la informàtica i les llengües. El treball també presenta els resultats d'una enquesta sobre l'ús de l'Scratch en un grup d'alumnes de 3r ESO i algunes conclusions sobre l'experiència de portar l'Scratch a les classes de matemàtiques
Sobre los tamaños y las distancias del sol y la luna by Aristarque de Samos( Book )

1 edition published in 2007 in Spanish and held by 1 WorldCat member library worldwide

Textos matemàtics sobre logaritmes als inicis del segle XVII by Roser Jorba Campo( )

1 edition published in 2015 in Catalan and held by 1 WorldCat member library worldwide

Aquest treball tracta sobre la història dels logaritmes des de la publicació de la Mirifici Logarithmorum Canonis Descriptio l any 1614 de John Napier (1550-1617) fins 20 anys més tard. Al llarg del treball es presenta l estudi del contingut de les obres principals sobre logaritmes de cinc autors: Napier, Henry Briggs (1561-1630), Edmund Gunter (1581-1626), Ezechiël De Decker (1603-1647) i Adriaen Vlacq (1600-1667). S hi analitzen les definicions, les propietats, les taules de logaritmes i les idees subjacents, tot elaborant taules que permetin la seva comparació. El treball inclou també uns Apèndixs amb reproduccions de les portades de les obres originals i de les taules de logaritmes que són calculades. L aportació de les taules comparatives permet adentrar-se a la matemàtica de principis del segle XVII i poder analitzar en català el contingut original de les primeres obres sobre logaritmes en llatí
Las relaciones entre el álgebra y la geometría en el siglo XVII by Ma Massa Esteve( )

1 edition published in 2001 in Spanish and held by 1 WorldCat member library worldwide

Se analiza el proceso de algebrización de las matemáticas en el siglo XVII a través de las aportaciones del matemático Pietro Mengoli, que fue posiblemente el discípulo más original de Bonaventura Cavalieri. Mengoli es de los matemáticos que están en la línea de considerar el álgebra un complemento de la geometría y no dos disciplinas enfrentadas
 
moreShow More Titles
fewerShow Fewer Titles
Audience Level
0
Audience Level
1
  Kids General Special  
Audience level: 0.86 (from 0.19 for Innovative ... to 0.99 for Pluralité ...)

Alternative Names
Esteve, Maria Rosa Massa

Esteve María Rosa Massa 1954-....

M. Rosa Massa-Esteve researcher ORCID ID = 0000-0003-2257-3064

M. Rosa Massa-Esteve wetenschapper

Massa Esteve, M. Rosa

Massa Esteve, M. Rosa 1954-

Massa Esteve, Ma. Rosa (Maria Rosa)

Massa Esteve, Maria Rosa

Massa i Esteve, M. Rosa

Rosa Massa-Esteve historienne espagnole des mathématiques

Languages