WorldCat Identities

Vogrinčič, Nika

Overview
Works: 4 works in 4 publications in 1 language and 28 library holdings
Roles: Author
Publication Timeline
.
Most widely held works by Nika Vogrinčič
Davčno pravo : z najzanimivejšimi praktičnimi vzorci in z izvlečki iz Zakona o dohodnini (ZDoh-2) in iz Zakona o davku na dediščine in darila (ZDDD) by Boštjan J Turk( Book )

1 edition published in 2018 in Slovenian and held by 13 WorldCat member libraries worldwide

Pogodbe in davki v zvezi z nepremičninami : z vzorci najpomembnejših pogodb, davčnih obrazcev in z izvlečki Obligacijskega zakonika by Boštjan J Turk( Book )

1 edition published in 2019 in Slovenian and held by 7 WorldCat member libraries worldwide

Internetno pravo : z izvlečki najpomembnejših zakonov by Boštjan J Turk( Book )

1 edition published in 2019 in Slovenian and held by 7 WorldCat member libraries worldwide

Varstvo okolja v ustavnih ureditvah : diplomsko delo by Nika Vogrinčič( Book )

1 edition published in 2017 in Slovenian and held by 1 WorldCat member library worldwide

Razlogov, zakaj je varstvo okolja pomembno, je veliko. Ne vpliva le na stanje naše okolice, ampak tudi na zdravje in dobro počutje. Glede na to, da v državi med pravnimi viri najvišje hierarhično mesto zaseda ustava, je prav, da vsebuje vsaj temeljno varstvo okolja in s tem pokaže, da država upošteva in varuje stanje svojega okolja ter s tem vsaj malo omeji samovoljno razpolaganje z njim in prekomerno onesnaževanje. Ravno onesnaževanje in prekomerna raba virov danes v svetu povzročata največ težav. Število prebivalcev narašča, s čimer se povečuje količina odpadkov, življenjski prostor in prostor za odlaganje odpadkov pa se krčita. Prvo ustavno urejanje varstva okolja se je začelo v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ravno v času, ko so se ljudje začeli zavedati pomena okolja in tega, da če zanj ne bodo bolje poskrbeli, v prihodnosti ne bo več primerno za zdravo življenje. Slovenija ima glede varstva okolja precej dolgo tradicijo, danes ga v ustavi ureja 72. člen. Ker je večina držav danes podvržena še nekemu dodatnemu mednarodnemu urejanju, to zagotavlja še dodatno varstvo, najbolj pa je to vidno pri državah članicah Evropske unije. Večina obravnavanih ustav je bila sprejeta v devetdesetih letih, nekatere države imajo varstvo urejeno podrobno in v več členih, nekatere v manj, spet druge ustave okolja sploh ne omenjajo, ker so mnenja, da zakonodaja na tem področju zadostuje. Najpogostejše določbe v ustavah v zvezi z okoljem so odgovornost za skrb, pravica do življenja v zdravem okolju, poudarjanje ravnovesja med okoljem, gospodarstvom in razvojem, prepoved onesnaževanja, povezava med okoljem in zdravjem, pravica do informacij o okolju in dolžnost odprave že povzročene škode. Ugotovila sem, da se ustavne ureditve na tem področju med seboj ne razlikujejo pomembno, res pa je, da se z manjšimi ekološkimi posledicami srečujejo države, ki ureditev vseeno imajo. Prav tako ob primerjavi držav, ki imajo varstvo okolja v ustavah, in tistih, ki jih nimajo, ni opaznih razlik. Prve imajo sicer še neko dodatno jamstvo, toda tudi države, ki okolje urejajo v zakonih, za njimi ne zaostajajo, njihovo okolje ni v nič slabšem stanju. Na koncu pa je dejansko stanje vedno odvisno od države in prebivalcev, saj če ti ne bodo upoštevali napisanih določb, ni pomembno, ali so te vsebovane v ustavi ali v zakonu. Obstajati mora torej prava volja
 
Audience Level
0
Audience Level
1
  Kids General Special  
Audience level: 0.75 (from 0.73 for Internetno ... to 0.97 for Varstvo ok ...)

WorldCat IdentitiesRelated Identities
Languages